Украинската контраофанзива постига „забележим“ напредък близо до Запорожие, но другаде е безизходна ситуация

...
Киев — контранастъплението на Украйна продължава. Видео от украинския батальон Азов
Коментари Харесай

Киев — контранастъплението на Украйна продължава. Видео от украинския батальон "Азов" показа рано сутринта нападение срещу руските отбранителни линии близо до град Бахмут. Интензивните, продължителни престрелки там идват месеци след като подкрепяните от Москва наемници превзеха контрола над източния град в изключително символична победа.

Те превзеха Бахмут след някои от най-бруталните битки на войната и продължаващата битка около града, както и по голяма част от дългата стотици мили фронтова линия, е кървава и нито една от страните не напредва значително .

Но тъй като контранастъплението на Украйна навлезе в задънена улица на множество фронтове, военните започват да постигат важни успехи по-на юг. Според официални представители на САЩ е имало „забележим“ напредък близо до южния град Запорожие през уикенда.

Целта на Киев е да пробие отбраната на Русия и да марширува директно на юг, чак до брега на морето на Азов. Ако го успеят, Украйна ще прекъсне сухопътния достъп на Русия до отдавна окупирания Кримски полуостров. Но Москва е установила дълги бариери по терена, пълни с минни полета, капани за танкове, километри окопи и други защити, и това забавя напредъка на Украйна.

нападение срещу пристанището Измаил на река Дунав, насочено към жизненоважна украинска инфраструктура. Украинската армия каза, че най-малко 17 от руските дронове са били свалени от системи за противовъздушна отбрана, но някои са уцелили целите си и са повредили сгради.

Измаил се превърна във важен транзитен маршрут за огромния износ на зърно от Украйна след руския президент Владимир Решението на Путин през юли да се оттегли от експортна сделка с посредничеството на ООН и Турция, според която доставките преминават безопасно през Черно море за около година.

Путин се срещна в понеделник с турския президент Реджеп Тайип Ердоган като част от усилията за съживяване на споразумението, при което около 32 милиона тона зърно достигнаха световните пазари през морските пристанища на Украйна и помогнаха за облекчаване на глобалната продоволствена криза, според ООН.

Но не изглежда, че има някакъв пробив беше направено, като Путин повтори оплакванията си относно споразумението, включително обвини западните нации, че отказват да облекчат санкциите върху руските банкови и застрахователни услуги, които според Москва са засегнали сериозно износа и доставките на Русия на селскостопанско оборудване и резервни части.

Ограниченията, наложени след като Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., също оказаха голямо въздействие върху руската икономика.

Далеч от дипломацията — и дълбоко в нелегалност — много деца се върнаха в училище тази седмица в източния град Харков. Но животът далеч не е нормален във втория по големина град в Украйна. Десетки импровизирани класни стаи за около 1000 ученици са създадени в местна станция на метрото.

„Опитваме се да направим всичко възможно нашите деца да не усетят тази война“, каза директорът на училището Людмила Усиченко . „Опитваме се да създадем безопасна среда за тях.“

Тъй като бруталната война в Украйна навлиза в 18-ия си месец, дори образованието на децата означава да се правят отстъпки.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР